Sirener har fået ny betydning

07-09-2017

Beredskabsstyrelsen ændrer betydningen af lyden fra det landsdækkende netværk af sirener. Hører du sirenen, skal du gå ind og søge information hos DR eller TV 2.

BRS.DK: Du kender primært sirenerne fra den årlige test i begyndelsen af maj – og de fleste ved godt, at de kun hyler, når der er fare på færde. Men hvad betyder sirenevarslet mere præcist?

Indtil nu har sirenerne betydet, at man skulle gå inden døre, lukke døre, vinduer og ventilationsanlæg og søge information hos DR eller TV2. Det bliver ændret nu. Fra og med 30. august betyder sirenerne:

Gå ind og søg information hos DR eller TV 2


Der er flere årsager til, at betydningen af sirenesignalet opdateres. Hovedårsagen er, at budskabet bliver enklere og nemmere at huske. Og så har delen om ventilationsanlæggene givet anledning til forvirring i årenes løb.

 

- Efter Tjernobyl-ulykken tilføjede man til betydningen af sirenesignalet, at man skulle lukke døre, vinduer og ventilationsanlæg. Umiddelbart giver det god mening på papiret, og det kan også være relevant i en given, specifik situation som for eksempel ved en nuklear ulykke. Men det har skabt mere forvirring end gavn som en generel beredskabsforanstaltning, når sirenerne har været taget i brug, siger Bjarne Siewertsen fra Center for Krisekommunikation i Beredskabsstyrelsen.

 

(...)

 

http://brs.dk/omstyrelsen/presse/nyheder/Pages/2017_08_30_ny-betydning-det-skal-du-goere-naar-sirenerne-hyler.aspxLæs mere hos Beredskabsstyrelsen