Husk røgalarmen – og få en tryg jul

30-11-2018

Den fælles nordiske røgalarmdag 1. december skal minde os om, hvordan vi nemt kan forbedre brandsikkerheden i vores hjem i en ”farlig” måned.

December er en travl måned. Det gælder også for brandvæsenet, der rykker ud til 35 pct. flere brande i private hjem i december end i en gennemsnitsmåned.

Derfor er juletiden en rigtig god anledning til at teste og sætte røgalarmer op i hjemmet. Den 1. december er fælles nordisk røgalarmdag – en dag, der skal minde os om, at vi kan forbedre brandsikkerheden i vores hjem ved at have fungerende og opsatte røgalarmer.

Du kan selv:

• Tjekke, om dine røgalarmer er rengjorte, og om batterierne virker.

• Sætte røgalarmer op, hvis du ikke allerede har nogen.

”En røgalarm er en simpel sikkerhedsforanstaltning, som advarer dig, hvis der opstår brand, og kan på den måde være med til at redde værdierne i dit hjem og vigtigst af alt dit og din families liv,” siger Mads Dalgaard, forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen.

Når der opstår en brand, spredes røgen hurtigt, og den er farlig. Har du opsat røgalarmer i dit hjem, øger du dine chancer for at blive advaret, inden branden når at brede sig. Det giver dig bedre mulighed for at forsøge at slukke branden selv eller tid til at redde dig selv og andre ud af boligen og ringe 1-1-2.

Ekstra vigtigt i december

Ud over de mere end 4.000 brande i private hjem, som brandvæsenet rykker ud til om året, opstår der årligt over

 

45.000 såkaldte ”happy fires”, hvor folk selv slukker branden uden brandvæsenets hjælp. Af de, som har oplevet en brand i egen bolig eller i nærheden, siger mange, at branden skyldes brug af levende lys, særligt i juletræ eller juledekoration.

”December er mørk og kold, og de fleste af os har mere travlt end normalt. Vi er mere indenfor, hvor der tændes op i brændeovnen, for de levende lys og for komfuret. Her er det ekstra vigtigt at være opmærksom og huske nogle enkle, gode råd. For eksempel skal man være ekstra opmærksom på ikke at glemme tændte, levende lys eller placere brandbare ting på kogepladen eller komfuret,” siger Mads Dalgaard.

 

Se, hvor mange brande i private hjem, der var i din kommune i december 2013-2017. (Antal brande, hvor brandvæsenet har været tilkaldt)

Se Beredskabsstyrelsens side med gode råd om røgalarmer.

Se Beredskabsstyrelsens side om brandsikker jul.